20220709_221058_edited.jpg

HandicapART vzw

tVaartje is een project van HandicapART vzw met een hart voor kunst en ‘Bijzondere Kunstenaars’.  Blinde en slechtziende kunstenaars tonen hun verrijking in tactiele kunstbeleving.  Het zien en voelen van materie leert de bezoeker kijken met het hart.  Ook talrijke amateurkunstenaars en workshoplesgevers tonen hun passie voor kunst in al zijn aspecten.

 

Het kunstwerk dat in tVaartje echter de meeste aandacht verdient is niet een beeld, noch een schilderij of een gedicht, maar de vriendschap, de samenhorigheid en het vertrouwen van de kunstenaars en de vele vrijwilligers die zich belangeloos met veel passie inzetten voor HandicapART vzw.  

Zij laten de bezoekers binnentreden in een wondere wereld van rust in een oase van bedrijvigheid waar de bezoekers gasten en vrienden worden.

explorer_7j95rsdGXD_edited.jpg

missie

HandicapART vzw is een platform voor bijzondere kunstenaars met of zonder beperking. Kunstenaars met een (visuele) beperking, met een psychische kwetsbaarheid of creatieveling die naar buiten willen komen met hun (eerste) werken krijgen een kans om te exposeren of aan kunst te doen.

 

Kunstenaars met (visuele) beperking krijgen de ruimte om samen met andere creatievelingen aan kunst te doen en hun tactiele meerwaarde in kunst om te zetten.

Elke zomer krijgen bijzondere kunstenaars plaats om aan het brede publiek hun kunstbeleving te demonstreren. Ze werken op het artiestenterras, houden er een vrij atelier en exposeren hun creaties.

 

Bezoekers worden geïnformeerd over de leefwereld van blinde en slechtziende kunstenaars in de Dark Art Room waar zij onder begeleiding van blinde gidsen aan een beeld kunnen voelen en kunnen ervaren hoe blinde kunstenaars kunnen genieten van kunst zonder te zien. In de Dark Art Room wordt ook Poëzie voorgedragen of gitaar gespeeld in volledige duisternis. Een ervaring om nooit te vergeten.

Blinde kunstenaars kunnen zo hun capaciteiten en talenten ontwikkelen en op die manier hun kracht, hun gaven en potenties om diverse obstakels te overwinnen, tonen aan het publiek.

20210626_185559.jpg

vrijwilligers maken het verschil

tVaartje steunt 100 % op de onvoorwaardelijke inzet van vrijwilligers uit de brede regio van Lissewege. Hun lachjes, hun engagement en hun liefde voor tVaartje geven dat tikkeltje meer aan de volledige sfeerbeleving.

 

Ze bakken taarten, bedienen je met een glimlach, geven uitleg over de werking, spelen muziek, staan aan de bar, maken tapas klaar, geven workshops, doen de afwas… kortom doen gewoon alles om jou als bezoeker en jou als kunstenaar een heerlijke zomer aan te bieden.

 

Een Engelse bezoeker vroeg ons ooit eens… "Do they eat diamonds for breakfast?... why?... Because they shine the whole day!..”

Dankjewel vrijwilligers, jullie zijn de beste.